Pretražite asortiman

Asortiman

Tvoja košarica

Teorija cjelogodišnje gume u praksi

22.03.2022.

Svi znamo da su zimske bolje zimi, a ljetne ljeti od cjelogodišnjih guma, međutim – koliko točno? Odgovor na to pitanje donosi konkretan test

Kada je riječ o cjelogodišnjim gumama ideja kompromisa je vrlo jasna, a tehnologija ih je u posljednje vrijeme dovela vrlo blizu maksimalne cjelogodišnje upotrebljivosti. Ali, koliko točno? Kod cjelogodišnje gume glavno je pitanje elastičnosti, koja i pri niskim temperaturama mora biti visoka kako bi dobro prianjale na klizavim podlogama.

Negativna posljedica toga je povišena potrošnja goriva, duži zaustavni put na suhoj podlozi i smanjena preciznost upravljanja ljeti. I baš zato, koliko su točno velike te razlike, otkriva referentno testiranje renomirane redakcije Auto motor i sporta, na kojem je cjelogodišnja guma uspoređena sa zimskom i ljetnom, od istog proizvođača, u jednakim uvjetima.

Testirane su dvije popularne dimenzije 205/55 R16 i 225/45 R17, a razlike koje možete pročitati na grafičkim prikazima u praksi potvrđuju teoriju. Cjelogodišnja guma je dobar kompromis, ali ipak ne pobjeđuje prave namjenske gume tijekom ljeta i zime. Pored toga, tu je i povišena potrošnja goriva te brže trošenje gaznog sloja, koje se pak kompenzira uštedama na izmjeni i skladištenju zimskih, odnosno ljetnih setova guma.

Provjerite ponudu cjelogodišnjih guma.